hypotheken - verzekeringen - vastgoedfinanciering

Gekkenhuis op de woningmarkt

Hypotheek

Gekkenhuis op de woningmarkt. Bieden zonder voorbehoud?

De Nederlandse woningmarkt is momenteel zo overspannen dat kopers creatieve oplossingen bedenken om een woning te bemachtigen. Zoals het doen van een bod zonder voorbehoud. Is dit wel zo verstandig, of valt het wel mee?

3 minuten

Wat betekent een bod zonder voorbehoud?

Normaal gesproken nemen kopers bij de aankoop van een woning twee belangrijke voorbehouden op in de koopovereenkomst:

Voorbehoud van financiering

De koop is pas definitief als de koper de benodigde financiering rond heeft binnen een afgesproken termijn, vaak een week of zes.

Voorbehoud van bouwkundige keuring

De koper laat de woning keuren door een expert. Als er ernstige gebreken aan het licht komen, kan de koop boetevrij ontbonden worden volgens de afspraken die hierover gemaakt zijn.

Door een bod zonder voorbehoud uit te brengen, geeft de koper aan dat hij er zeker van is dat de financiering rond komt en er geen bouwkundige bezwaren zijn. Een combinatie van de twee komt ook voor, bijvoorbeeld alleen een voorbehoud bouwkundige keuring.

Waarom doen kopers dit?

In de huidige concurrerende markt kan een bod zonder voorbehoud net de doorslag geven: verkopers zijn vaak op zoek naar zekerheid en een snelle transactie. Door alle voorbehouden te laten vallen, haalt dat onzekerheid weg bij de verkoper en vergroot je de kans dat de keuze op jou valt.

Risico’s van bieden zonder voorbehoud

Hoewel het verleidelijk is om een bod zonder voorbehoud uit te brengen, zijn er behoorlijke risico’s aan verbonden:

Verlies van waarborgsom

Mocht de financiering onverhoopt niet rondkomen, dan wordt de voorlopige koopovereenkomst ontbonden en is de koper zijn waarborgsom - doorgaans 10% van de koopsom - kwijt.


Bouwkundige problemen

Zonder bouwkundige keuring kun je tegen onverwachte gebreken aanlopen die voor financiële tegenvallers kunnen zorgen, de waarde van de woning verminderen of zelfs onveilig maken.

Wanneer kun je prima zonder voorbehoud bieden?

Het simpele antwoord is: wanneer je de risico’s kunt en wilt dragen. Bijvoorbeeld in het geval van:

Financiële zekerheid

  • Eigen vermogen, bijvoorbeeld uit overwaarde. Dit vermindert de afhankelijkheid van financiering.

  • Vast dienstverband en stabiel inkomen vergroot de kans op een positieve beoordeling door de hypotheekverstrekker.

  • Een voorbespreking met de potentiële geldverstrekker die in geval van ondernemers al het ondernemersinkomen heeft veastgesteld.

Goede kennis van de woning

  • Nieuwbouwwoningen zijn vaak van betere kwaliteit en hebben minder kans op verborgen gebreken.

  • Recent gerenoveerde woning. Als je weet hoe en door welke aannemer een renovatie is uitgevoerd, kun je meer vertrouwen hebben in de staat van de woning.

  • Persoonlijke relatie met de verkoper: Als je de verkoper goed kent en vertrouwt op zijn informatie over de woning, kun je overwegen om een keuring over te slaan.

Conclusie

Het doen van een bod zonder voorbehoud kan in sommige situaties net de doorslag geven om je droomhuis in de wacht te slepen. Er kleven echter risico's aan die je van tevoren goed kan én moet managen. Een proactieve adviseur kan je hierbij goed helpen en de risico's aanzienlijk verkleinen. Zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Door Martijn Rapp, mede-eigenaar en adviseur

MartijnRap2

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen je financiële toekomst optimaal in te richten? Neem contact op voor een vrijblijvend persoonlijk advies.

Rotterdam
ZonneveldFinance light

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam
010 - 351 01 67
info@zonneveldfinance.nl

Breda
ZonneveldRapp light

Haagweg 393
4813 XD. Breda
076 - 231 02 44
info@zonneveldrapp.nl

Zwijndrecht
ZonneveldDeRoos light

Daltonstraat 1
3335 LR  Zwijndrecht
010 - 351 01 67
ederoos@zonneveldfinance.nl

De activiteiten van Zonneveld Finance BV, Zonneveld De Roos en Zonneveld Rapp vallen onder het toezicht van de AFM, met uitzondering van vastgoedfinanciering.