hypotheken - verzekeringen - vastgoedfinanciering

Jubelton

Hypotheek

De jubelton bestaat niet meer. Leve de familiehypotheek?

Vanaf 1 januari 2023 kunnen ouders hun kinderen niet meer belastingvrij €100.000 schenken voor de aanschaf van een huis. De familiehypotheek biedt uitkomst, maar let goed op!

3 minuten

13 september 2023

Het afgelopen jaar heeft de discussie rondom de jubelton, die belastingvrije schenkingen voor woningen mogelijk maakte, de gemoederen flink beziggehouden. Maar nu de regels zijn veranderd en de vrijstelling drastisch is verlaagd, rijst de vraag: hoe kunnen ouders hun kinderen nu het beste helpen op de huizenmarkt? Een veelbelovend alternatief is de familiehypotheek, ook wel bekend als de familiebankconstructie. Laten we eens dieper ingaan op dit interessante alternatief.

Wat was de Jubelton?

Voorheen konden ouders tot ruim een ton belastingvrij schenken aan hun kinderen voor het kopen van een huis. Deze regeling was bedoeld om de woningmarkt te stimuleren en vermogensongelijkheid te verminderen. Echter, vanaf 2021 is deze vrijstelling drastisch verlaagd naar €28.947 en zal deze vanaf 2024 zelfs volledig verdwijnen. Dit betekent dat schenkingen boven dit bedrag onderworpen zijn aan de reguliere schenkingsbelasting.

Slim alternatief: de familiehypotheek

Een effectieve manier om het wegvallen van de jubelton te omzeilen, is de familiehypotheek. Bij deze constructie fungeert een familielid als de geldschieter voor de aankoop van een woning, in plaats van een traditionele bank. Dit biedt flexibiliteit, omdat de partijen de voorwaarden zelf kunnen vaststellen.

Het is echter belangrijk om de afspraken officieel vast te leggen via een hypotheekakte bij een notaris. Dit omvat details zoals het geleende bedrag, de looptijd, en het rentepercentage. Het rentepercentage moet marktconform zijn, hoewel er enige speelruimte is, en hier kan professioneel advies van een notaris van pas komen.

Duidelijke afspraken

Het is mogelijk om het volledige aankoopbedrag van een woning van familie te lenen, maar dit vereist wel dat de ouders aanzienlijke financiële middelen hebben. In de praktijk wordt vaak gekozen voor gedeeltelijke financiering via een familiehypotheek en een aanvullende hypotheek bij een reguliere bank. De bank zal de voorwaarden van de familiehypotheek willen zien om het eigen hypotheekbedrag te bepalen.

Veranderingen in de Belastingwetgeving

Recente veranderingen in de Belastingwetgeving hebben invloed op het rendement van familiehypotheken. Vanaf 2023 wordt vermogen dat is uitgeleend aan familieleden gezien als een belegging in plaats van spaargeld. Dit betekent dat er vermogensbelasting verschuldigd is. Deze veranderingen maken het verstrekken van familiehypotheken iets minder aantrekkelijk.

Ouders zetten door

Ondanks deze nieuwe regels kiezen veel ouders ervoor om hun kinderen te helpen met een familiehypotheek. Omdat het ze meestal niet te doen is om rendement te behalen, maar om hun kinderen toegang te geven tot de woningmarkt.

Kortom..

Met de afschaffing van de jubelton zijn familiehypotheken in beeld gekomen als een aantrekkelijk alternatief voor ouders die hun kinderen willen helpen op de woningmarkt. De constructie biedt flexibiliteit en kan gunstig zijn voor zowel ouders als kinderen. Hoewel recente wijzigingen in de belastingwetgeving het rendement kunnen verlagen, blijft de familiehypotheek een waardevolle optie. Het is echter van essentieel belang om alle afspraken duidelijk en officieel vast te leggen om eventuele verwarring en conflicten te voorkomen.

Door Eric de Roos, mede-eigenaar en adviseur

Zwijndrecht DeRoos

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen je financiële toekomst optimaal in te richten? Neem contact op voor een vrijblijvend persoonlijk advies.

Rotterdam
ZonneveldFinance light

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam
010 - 351 01 67
info@zonneveldfinance.nl

Breda
ZonneveldRapp light

Haagweg 393
4813 XD. Breda
076 - 231 02 44
info@zonneveldrapp.nl

Zwijndrecht
ZonneveldDeRoos light

Daltonstraat 1
3335 LR  Zwijndrecht
010 - 351 01 67
ederoos@zonneveldfinance.nl

De activiteiten van Zonneveld Finance BV, Zonneveld De Roos en Zonneveld Rapp vallen onder het toezicht van de AFM, met uitzondering van vastgoedfinanciering.