hypotheken - verzekeringen - vastgoedfinanciering

Blog rente hero

Hypotheek

De hypotheekrente daalt, of stijgt. Wachten of toeslaan?

Is het nu een goede tijd om dat huis te kopen of jouw bestaande hypotheek over te sluiten, of kun je beter nog even de kat uit de boom kijken?

3 minuten

13 september 2023

De rentevoet is een belangrijke factor bij het afsluiten van een hypotheek, en veranderingen in deze tarieven kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor je financiële toekomst. Inplaats van overhaaste beslissingen te nemen op basis van de waan van de dag, is het zinvol een paar zaken in gedachten te houden.

Het effect van renteschommelingen

Iedereen wil zo laag mogelijke maandlasten, en een lage rente helpt daarbij. Bij een stijgende rente kan het voordelig zijn om nu af te sluiten en de huidige rente voor een aantal jaren vast te zetten. Maar wanneer je nu afsluit en de rente zou komend jaar weer zakken, zou je misschien willen dat je nog even had gewacht. Maar dan moet je de kans dat je droomhuis net aan je neus voorbij gaat voor lief nemen.

Timen is lastig

Het timen van de rentemarkt is buitengewoon moeilijk. Zelfs financiële experts kunnen niet nauwkeurig voorspellen hoe de rentevoeten zich in de (verdere) toekomst zullen ontwikkelen. Rentestanden worden beïnvloed door talloze factoren, waaronder economische groei, inflatie, het monetaire beleid van de centrale banken en geopolitieke gebeurtenissen. Met andere woorden, er zijn te veel variabelen in het spel om met zekerheid te zeggen welke kant de rente opgaat.

Wat te doen?

Dus, wat moet je doen als je voor de keuze staat om een hypotheek af te sluiten in een periode van stijgende rente? Het antwoord is eenvoudiger dan je misschien denkt: kies wat bij jou en jouw situatie past.

Overweeg je financiële situatie: Bekijk eerst je eigen financiële situatie grondig. Wat kun je je veroorloven? Welk type lening past het beste bij jouw behoeften en risicobereidheid? Zorg ervoor dat je jouw maandelijkse betalingen kunt dragen, zelfs als de rente in de toekomst stijgt.

Denk na over je langetermijndoelen. Als je van plan bent om slechts een paar jaar in het huis te gaan wonen, kan een kortere rentevaste periode aantrekkelijker zijn. Als je echter van plan bent om voorlopig niet weg te gaan, kan een langere rentevaste periode meer stabiliteit bieden.

Raadpleeg een professional zoals Zonneveld. Een goede adviseur helpt je bij het maken van een  weloverwogen beslissing die bijdraagt aan een gezonde financiële toekomst.

Tot slot

De rentestand is slechts een van de factoren die meespelen bij het afsluiten van een hypotheek. In plaats van te proberen de markt te timen, is het verstandiger om een keuze te maken die bij jou past en waarbij jij je comfortabel voelt. Zorg ervoor dat je financieel stabiel bent en dat je de hypotheek kunt dragen, ongeacht wat de rente in de toekomst doet.

Door René Zonneveld, oprichter en adviseur

Rene Zonneveld Zittend

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen je financiële toekomst optimaal in te richten? Neem contact op voor een vrijblijvend persoonlijk advies.

Rotterdam
ZonneveldFinance light

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam
010 - 351 01 67
info@zonneveldfinance.nl

Breda
ZonneveldRapp light

Haagweg 393
4813 XD. Breda
076 - 231 02 44
info@zonneveldrapp.nl

Zwijndrecht
ZonneveldDeRoos light

Daltonstraat 1
3335 LR  Zwijndrecht
010 - 351 01 67
ederoos@zonneveldfinance.nl

De activiteiten van Zonneveld Finance BV, Zonneveld De Roos en Zonneveld Rapp vallen onder het toezicht van de AFM, met uitzondering van vastgoedfinanciering.